16.06.2022-10:35 (Son Güncelleme:16.06.2022-10:35)

Antidepresan özelliğine sahip papatya yağı faydaları saymakla bitmiyor! Binbir derde deva papatya yağı kullanım alanları

Binbir derde deva papatya yağının kullanım alanlarını duyunca çok şaşıracaksınız. Cilt lekelerinden sinir sistemine kadar vücuda birçok faydası olan papatya yağının kullanımına dair dikkat edilmesi gerekenleri sizin için derledik...

Papatya yağı, papatya çiçekleri sıkılarak elde edilen yağa denmektedir. Genellikle cilt ile saç bakımlarında çok kullanılmaktadır. Cilde çok faydalı olan bu yağ, düzenli kullanıldığında cildi pürüzsüz bir görünüme kavuşturur. Tabi ki de papatya yağının faydası yalnızca cilde değildir. Gelin papatya yağı faydalarını birlikte inceleyelim.

Papatya yağı nasıl yapılıyor?

Bu yağ, papatyanın çiçeklerinden elde edilmektedir. Bilimde Anthemis Nobilis ve Matricaria Chamomilla olacak şekilde 2 farklı papatya türü bulunuyor. Bu çeşitlerden elde edilen yağların kimi tıbbi özellikleri benzese de bileşimleri ayrıdır ve kendilerine has nitelikleri vardır.

Papatyaa yağının ne gibi faydaları vardır?

İçeriğinde farklı kimyasal bileşikler barındıran papatya yağının pek çok faydası vardır. Bu faydalar şunlardır:

 

- Cildi güzelleştirir

Papatya yağı, cildi güzelleştirdiği için cilt bakımı ve kozmetik ürünlerde kullanılmakta. Genel olarak yüzdeki akneleri ve leke oluşumunu engeller. İltihaplanan aknelerin giderilmesi için çuha çiçeğiyle karıştırılıp kullanıldığında daha iyileştirici etkiye sahip olur. Aynı zamanda egzema gibi hastalıkların tedavilerinde de kullanılıyor.

- Saçı kuvvetlendirir

Sinir yatıştırma özelliğine sahip olan bu yağ, saç ile saç derisini besler. Kuru ve kırık saçların nem dengesini koruyarak, saçları güçlendirir, şekillendirmeyi kolaylaştırarak saçların yumuşaklığını artırır.

Saçların parlaması için havlu yardımıyla kurutulmuş saça 2-3 damla papatya yağı uygulanması çok faydalıdır. Özellikle açık renk saçları aydınlatmada çok etkilidir.

- Antidepresan özelliğe sahip

Papatya yağının kullanımı, mutluluk hissini artırırken, üzüntü, depresyon, halsizlik gibi duyguları ortadan kaldırmaktadır. Papatya yağı koklamak, kişileri sakinleştirerek rahatlatır.

 

- Analjezik etki gösterir

Papatya yağının, dolaşım sorunları ile ürik asit birikimi kaynaklı romatizma, artrit gibi hastalıkların tedavilerinde etkisi vardır. Sorun olan bölgeye ılık papatya yağı sürülerek masaj yapıldığında iltihap azalarak ağrıyı da hafifletir.

Aynı zamanda, soğuk algınlığı, sinüzit ve migrenden kaynaklı baş ağrılarını da azaltarak, ateş düşürür.

- Mide rahatsızlıklarını ortadan kaldırıyor

Papatya yağı ishal, kabızlık, safra taşı gibi hastalıklara oldukça iyi gelmektedir. Gaz sıkışmasının giderilmesinde yardımcı olurken, sindirimi de kolaylaştırır.

- Siyatik ağrıları giderir

Sırt bölgesinde oluşan bu ağrılar sinir sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Ilıtılmış papatya yağı ile yapılan masaj bu ağrıları rahatlatmaya yeterli olacaktır.

 

- Regl ağrılarını dindiriyor

Roma papatya yağı adet öncesi sendromu ile menopoz sorunu yaşayan kadınlar tarafından mutlaka kullanılmalı. Adet öncesindeki göğüs hassasiyetini en aza indirir, ruh hali değişimini dengeler. Aynı zamanda ılık suya katılan bir iki damla papatya yağı tüketimi adet sancısını da azaltır.

- Enfeksiyonun önüne geçiyor

Papatya yağı, enfeksiyonlara karşı adeta bir silahtır. Öyle ki bağırsaktaki enfeksiyonu önler, saçta çıkan bitleri öldürür, saç derisini enfeksiyonlara karşı korur.

Kulunç tedavisinde papatya yağının kullanımı

Enzimlerin rahat bırakılması için beyaz lahanadan geniş bir yaprak ütülenerek sıcak halde kulunç bölgesine uygulanır ve 15 dakika kadar beklenir. İki damla biberiye yağı, bir damla lavanta yağı, bir damla roma papatyası yağı ile bir damla kakule yağları bir kaba alınır. Bir çay k. taşıyıcı yağ karışıma ilave edilerek ağrılı bölgeye sürülür.

 

Nevralji tedavisinde papatya yağının kullanımı

On damla ölmez otu yağı, on damla ıtır yağı, beş damla roma papatya yağı ile bir damla biberiye kaba alınır. 1 çay k. taşıyıcı yağın için yapılan karışımdan 4-5 damla eklenir. Karışım ağrıyan yere masajla uygulanarak beş dakika beklenir. Bekleme sonrasında aynı işlem yeniden yapılır.

Kanamalara papatya karışımı

Bir kase soğuk suya beş damla lavanta yağı, bir damla çay ağacı yağı ile bir damla roma papatya yağı damlatarak karıştırın. Bu karışımı kanama olan bölgenize sürün ve sonrasında pansuman işlemine geçin.

Papatya yağı zararlı mıdır?

Papatya yağının bir zararı veya yan etkisi yoktur. Fakat hamilelerin ve emziren kadınların kullanması tavsiye edilmemektedir. Alerjisi olan kişiler de bu yağı kullanmadan önce ciltlerinin bir kısmında test yapmalılar.

 

Uyumlu olduğu yağ çeşitleri nelerdir?

Bergamot yağı

Karabiber yağı

Sedir ağacı yağı

Papatya yağı

Adaçayı yağı

Karanfil yağı

Selvi yağı

Okaliptüs yağı

Sardunya yağı

Greyfurt yağı

Ardıç yağı

Limon yağı

Limon otu yağı

Mandalina yağı

Mercanköşk yağı

Meşe yosunu yağı

Palmarosa yağı

Paçuli yağı

Nane yağı

Çam terebentin yağı

Gül yağı

Biberiye yağı

Çay ağacı yağı

Kekik yağı

Vetiver yağı

Haber365
bilgi@haber365.com.tr