09.02.2021-16:21 (Son Güncelleme:09.02.2021-16:21)


1

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyada yayınladıkları içeriklerle gelir elde eden YouTuber ve sosyal medya fenomenleri için harekete geçti.



2

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Google Ireland'ın Türkiye'deki sosyal medya fenomenlerinin banka hesaplarına yaptığı ödemeler üzerinden geriye dönük beş yıllık vergi incelemeleri başlattı.



3

Maliye Bakanlığı, başlattığı inceleme kapsamında bazı kişilere cezalı tarhiyatlar gönderdi. Öte yandan YouTuber'ların kazandıkları paranın vergiye tabi olup olmadığı tartışma yarattı.



4

NASIL PARA KAZANILIYOR?

NASIL PARA KAZANILIYOR?

Abone sayısı 1000'den fazla olan YouTuber’ların, YouTube’a yükledikleri videolara 4 bin saat izlenme sınırını aştıktan sonra reklam veriliyor.



5

Videoyu izleyen YouTuber ise izlenme sayısına göre bu reklamlardan gelir elde ediyor.



6

NET BİR HÜKÜM BULUNMUYOR

NET BİR HÜKÜM BULUNMUYOR

Ancak Gelir Vergisi Kanunu'nda bu yolla kazanılan parayla ilgili net bir hüküm yer almıyor. Bu nedenle YouTuber'lar, Gelir İdaresi'ne başvurarak kazandıkları paranın vergiye tabi olup olmadığını araştırmaya başladı.



7

TİCARİ KAZANÇ VERGİYE DAHİL

TİCARİ KAZANÇ VERGİYE DAHİL

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; Gelir Vergisi Kanunu'nun 37. maddesi uyarınca, ‘her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden elde edilen paraların’ ticari kazanç olduğu vurgulanarak gelirlerin vergiye tabi olduğu belirtildi.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR