Sermaye artırımı nedir, neden yapılır? Şirketlerde sermaye artırımı yapmanın önemi

Şirket bilançosundaki sermayenin artırılma yoluna girilmesi sermaye artırımıdır. Sermaye artırımı, limited ile anonim şirketlerde sık sık gündeme gelen bir konudur. Peki, sermaye artırımı neden bu kadar önemlidir? Sermaye artırımı nasıl yapılır? İşte şirketlerde sermaye artırımına dair detaylar...

25.06.2022-11:19 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-11:19) Sermaye artırımı nedir, neden yapılır? Şirketlerde sermaye artırımı yapmanın önemi

Şirket bilançosundaki sermeyenin artırılma yoluna gittiğini gösteren sermaye artırımı, şirketler için oldukça önemli bir konudur. Peki, sermeye artırımı nedir, neden yapılır? İşte detaylar...

Sermaye artırımı ne oluyor?

Genel kurulca alınan karar sonrasında yeni hisse çıkarmak isteyen şirketler, sermaye artırımı yapar. Borsada işlem gören tüm hisse senetleri için fiyatları direkt etkilemektedir. Sermaye artırımının yapıldığı hisse türlerinde hisse fiyatının belirsizleştiği bilinir. Şirketler adına bu durum biraz avantajlı olsa da yatırımcılar için dezavantajdır. Bunun nedeni ise sermaye artırımı sonrasında hisselerde önemli dalgalanmaların olmasıdır.

Söz konusu dalgalanmalar olmadan yatırımcıların hisse aldıkları şirketlerde ki sermaye yükseltim kararlarının incelenmesi gerekiyor. Böyle bir karar olduğunda bu doğrultuda aktif bir rol alınması gerekir. Artırımdan sonra konu öğrenilirse büyük bir dezavantaj olur.

  sermaye artırımı nedir

Sermaye artırımı neden yapılıyor?

Ülkemizde faaliyet göstermekte olan şirketlerin çoğu, kanun doğrultusunda kuruluşlarından sonraki 1 yılda sermaye artırımı yapmak zorundadır. Sermaye artırımı incelendiğinde iki ayrı şekilde yapılır. Bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı vardır.

Bedelli ve bedelsiz sermaye artırımındaki en önemli fark, bedelli sermayelerde şirkete artı para girer. Bedelsizde ise kasaya para girişi olmaz. Sermaye artırımı yapan şirket bunu genellikle hazırda olan enflasyon kayıplarını tazeleyebilmek adına yapar. Çünkü, enflasyon olduğu zaman şirket sermayesi erir. Sermayenin erimesi ise sermayeleri tekrardan güçlendirmek için sermaye artırma faaliyetini yapmayı mecbur kılar. Şirketlerin çoğu bu yöntemi kullanmaktadır.

 sermaye artırımı nasıl yapılır

Sermaye artırma nasıl yapılıyor?

Ortaklar sermaye artırım giderini karşılayabilecekleri için yeni ortak ya da ortaklar alınabilir. Ya da şirketin kar aldığı paylardan ortaklara verilmeden direk sermayeye aktarımı yapılır.

Sermaye artırımı için bir başka yöntem ise başka şirket ile anlaşma yaparak birleş yoluna gidilmesidir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal