Tuhaf deniz canlıları, deniz canlıları, ilginç derin deniz canlıları galerimizde.
Görünce ağzınızın açık kalacağı birbirinden ilginç 10 derin deniz canlısı
Okyanuslar, daha önce rastlamadığımız birbirinden ilginç canlılara ev sahipliği yapmaktadır.
Dünyada çok az kişinin varlığından haberdar olduğu deniz canlılarından ve onların eşsiz özelliklerini sizler için derledik...
Blobfish
Avustralya, tazmanya ve yeni zelanda gibi ana kara kıyılarında derin sularda yaşayan blobfishler renkleri ve görünüşleri sebebiyle çirkin balık olarak da adlandırılmaktadırlar. boyları 30 santimetreye kadar uzayabilen bu balıkların vücut ağırlıkları da 4 ila 6 kg arasında değişmektedir.
Narval
Narval diğer adıyla deniz gergedanı genellikle arktik denizlerde görülmektedirler. ağırlıkları 1600 kiloya kadar ulaşabilen denizgergedanlarının en dikkat çekici özelliği, erişkin erkek bireylerin üst sol çenesinden çıkan ve ileriye 3 metre kadar uzayabilen, boynuz benzeri uzun dişleridir. ağırlığı 10 kg'a erişebilen bu dişler dişi narvallerde nadiren çıkmaktadır.
Squidworm
Yeni keşfedilen bu garip deniz canlısının ismi mürekkep balığı solucandır. boyları 9.5 metreyi bulan squidworm isminin aksine ne mürekkep balığına ne de solucana benzemektedir. baş kısmında 10 kıskacın bulunduğu squidworm bu kıskaçlarla avlanmaktadır.
Dev ağızlı köpek balığı
Sadece planktonlarla beslenen 3 köpek balığı türünden birisi olan dev ağızlı köpekbalığı türüne şu ana kadar 26 kez rastlanılmıştır. bunlardan ise sadece çok azı bilimsel olarak incelenebildiği için bu balık hakkında fazla bir şey bilinmemektedir. bilinen sadece boylarının yaklaşık 5.60 cm civarlarında olduğu ile genellikle atlantik, hint ve büyük okyanus gibi ılık denizlerde yaşadıklarıdır.
Aksolotl
Meksika köstebek semenderlerinin en tanınmışı olan aksolotl 15 yıla kadar yaşayabilmektedir. en dikkat çekici özellikleri ise kendilerini inanılmaz derecede hızlı bir şekilde yenileyebilmeleridir. vücudunun en önemli ve hayati parçası kopsa bile kolaylıkla yenileyebilen bu garip deniz canlıları bu eşsiz yeteneklerinden dolayı bilimsel araştırmalarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. aynı zamanda birçok ülkede ev hayvanı olarak da yetiştirilmektelerdir.
Stargazer
Tropikal veya yarı tropikal bölgelerin sığ ve derin sularında yaşayan stargazer balıklarının en ilginç özelliği başlarının üzerinde bulunan geniş gözlerinin yanında 50 voltluk elektrik üreten organlarının bulunmasıdır. bu güçte bir volt stargazer’e dokunan balıkları geriye doğru fırlatacak kadar güçlüdür. ayrıca stargazer’in göğüs yüzgeçlerinin üstünde zehir dikenleri de bulunmaktadır ve bu zehir dikeni balığın ikinci savunma mekanizmasıdır. bu zehir hem deniz canlıları hem de insanlar için ölümcüldür.
El balığı
El balığının ismi göğüs yüzgeçleri oldukça geliştiği için eli andırmasından gelmektedir. ellerini kullanarak deniz dibinde yürüyen bu garip balık güney avustralya ve tazmanya kıyılarında yaşamaktadır. bu pek görmeye alışık olmadığımız tuhaf balık cinsinin boyu ise yaklaşık 15 cm civarındadır.
Taklitçi ahtapot
Çok kısa sürede vücudunun şeklini ve rengini değiştirmesiyle tanınan bu ilginç ahtapot türü bu süper gücü sayesinde avını daha o farketmeden yakalayabilmektedir. aynı zamanda başka canlıların görünüşüne bürünürek düşmanlarından da kaçmaktadırlar. aslan balığı, deniz yılanı, pisi balığı, vatoz, deniz anası, karides ise bu ilginç deniz canlısının taklit ettiği deniz canlılarından sadece bir kaçıdır.
Deniz domuzu
İlk kez 2008 yılında antartika’da okyanusun dibinde yapılan bir araştırma sırasında bulunan bu ilginç deniz canlısı denizineği takımından bir deniz memelisidir. boyu 2.7 metre, ağırlığı 250-300 kg civarında olan deniz domuzları hint okyanusunda, doğu afrika’da, güneydoğu asya kıyılarında, avustralya’nın kuzey kıyılarında ve hindistan’ın batı sahillerinde yaşamaktadırlar. bu tuhaf deniz canlısına deniz domuzunun yanı sıra, bazen deniz ineği veya deniz devesi de denmektedir.
Uçan kırlangıç balığı
Atlantik okyanusu gibi ılık sularda yaşayan uçan kırlangıç balıkları uyarıldıkları an kanat benzeri göğüs yüzgeçlerini açarak kendilerini güvene almaktadırlar. saydam kanatlarının kenarında mavi şeritler bulunan bu garip balıklar küçük omurgasız deniz canlılarını ve kabukluları avlamak için denizin dibinde yürümektedirler.