Düğün Sezonu Açılınca Kuyumcularda Yoğunluk Yaşanıyor!

Koronavirüs salgınında yeni normalleşme dönemine girilmesinden sonra nikah ve düğün kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birçok şehirde kuyumcularda yoğunluk oluştu, kuyumcular vatandaşlara sahte altın için uyarıda bulundu.

24.06.2021-14:47 - (Son Güncelleme: 24.06.2021-14:52) Düğün Sezonu Açılınca Kuyumcularda Yoğunluk Yaşanıyor!

Uzun zaman boyunca koronavirüs salgını süresinde yeni normalleşme dönemine girilmesinin ardından nikah ve düğün kısıtlamaları da kaldırıldı. Nikah ve düğün kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte kuyumcularda yoğunluk arttı. Koronavirüs süreciyle iki senedir  düğün yapamayan ve erteleyen vatandaşlar kuyumculara koştu. Yoğun olarak bilezik, set gibi altınların satıldığını belirten kuyumcu İbrahim Kocaardıç, 2 senedir koronavirüs sebebiyle kuyumcu esnafının işlerinde azalma olduğunu dile getirdi. Kuyumcu Kocaardıç, koronavirüs salgını süresi boyunca yatırım olarak vatandaşların çeyrek, yarım ve tam altına yöneldiklerini, satışlarının da bu yönde olduğunu belirtti. Kuyumcu Kocaardıç, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte beklentilerinin çok yüksek olduğunu söylerken, vatandaşları sahte ve imitasyon altına karşı uyardı. 

‘1 TEMMUZ’DAN SONRA İŞLERİN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte beklentilerinin yüksek olduğunu belirten kuyumcu İbrahim Kocaardıç, “Bizim beklentimiz bu açılımdan sonra aslında çok yüksek. Çünkü 2 senedir maalesef düğünler ertelendi, nişanlar ertelendi. Kısıtlamalardan dolayı yapılan düğünler de çok az oldu. Beklentimiz yüksek ama henüz beklentimizi almış değiliz. İnşallah temmuz ayı itibariyle işlerimizin daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Bu dönem düğün sezonu, yani düğünleri ve nişanları olan daha önceden ertelenmiş olan düğünler şimdi yapılıyor. Bundan önceki dönemlerde yatırım amaçlı daha çok külçe altın, cumhuriyet, yarım, urup diye tabir ettiğimiz ziynet altınları daha çok sattık. Şu dönemde takı sezonunun açılmasını bekliyoruz ve beklentimiz yüksek' ifadelerini kullandı.

‘PROFESYONELCE YAPILAN SAHTE ALTINI ANLAMAK ÇOK ZORDUR’ 

Çevredekiler tarafından güven duyulan, bildikleri kuyumculardan alışveriş yapmalarını ve sahte altına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen kuyumcu Kocaardıç, altının gerçekliği için yumuşaklık kıvamına, çıkardığı sesine ve terazide çıkan gramı ile hacmine baktığını bildirerek ‘Sahte altın maalesef her dönem oluyor. Altın pahalandığı zaman daha çok rağbet görüyor. Vatandaşımızın mümkün mertebe güvendiği, bildiği ve tanıdığı kuyumcudan alması lazım. Kuyumcuların bunu yapacağını düşünmüyoruz. Ama maalesef her toplumda olduğu gibi çürük elmalar da çıkabiliyor. Yani vatandaşlar altını güvendiği yerden alırsa bir problem yaşayacağını düşünmüyoruz. Vatandaş, çok profesyonelce yapılmış bir sahte altınsa anlaması çok güçtür. Çünkü bunu birçok kuyumcu bile anlayamıyor. Vatandaşın elinde mihenk taşı yok, altını kezzaba koyacak ya da tavlayacak bir durumu olmadığı için güvendiği yerden alacak, bildiği yerden alacak. Biz altının yumuşaklığına, sesine, terazideki gramına, hacmine bakıyoruz. Ona göre de altının sahte olup olmadığını ayırt edebiliyoruz. Sattığımız altınları kartımızın arkasına gramajını, fiyatını, milyemini, çapını neyse ürünümüzü yazıyoruz ve müşterimize bunu veriyoruz. Altın alırken de bunu aldıkları yerden istesinler’ şeklinde konuştu. 

‘KUYUMCUDA ALTIN OLUR, İMİTASYON OLMAZ’ 

Söz konusu kuyumcularda gerçek altın olduğunu, imitasyon olmadığını ve imitasyon satan kuyumcudan alışveriş yapılmaması gerektiğini dile getiren brahim Kocaardıç, kuyumcu esnafınfa imitasyon olmayacağını bildirerek ‘Maalesef alım gücü azaldığı zaman insanlar bir düğün yapıyorsa dönem dönem bize altın kiralamak için geliyorlar. Bizde de kiralama gibi bir şey olmadığı için imitasyona yöneliyor. Bazıları da imitasyonu gerçekmiş gibi götürüp kuyumculara satmaya çalışıyor. Tabii ki kuyumcular bunun imitasyon olduğunu bildiği için almıyorlar. Kuyumcu esnafında imitasyon olmaz. Eğer bir kuyumcunun vitrininde imitasyon ürün varsa o kuyumcudan da alışveriş yapılmaması lazım. Kuyumcuda altın olur, imitasyon olmaz. Burası tuhafiyeci, tablacı ya da sahte satan bir yer değil. Vatandaş bunlara dışardan baktığı zaman altın olarak görüyor, onun imitasyon olduğunu bilmez. İmitasyon bulunduruyorsa mutlaka camına, vitrinine 'ürünlerimiz imitasyondur' diye belirtmesi lazım. Zaten kanunen de bunu yapma zorunluluğu vardır’ dedi. 

‘VATANDAŞ HER ZAMAN ALTINA YATIRIM YAPABİLİR’ 

Vatandaşların her dönem altına yatırım olabileceğini bildiren kuyumcu Kocaardıç, her dönemde işine yarayacağına da değinerek ‘Vatandaş pahalıyken de ucuzken de devamlı altına yatırım yapmalı. Altını vatandaş aldığı zaman bir sene, iki sene kendisini kaldırıyor. O yüzden ben devamlı vatandaşımıza altına yatırım yapmasını tavsiye ederim. Ekşimez, çürümez, kokmaz, istediği zaman istediği anda para ediyor’ ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal