Çin, ABD'nin DSÖ Heyetinden Bilgi Gizlendiğine İlişkin Eleştirilerine Tepki Gösterdi

Çin, koronavirüsün kökenini bulmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinden, salgının başlangıcındaki vakalar hakkında ham bilgilerin gizlediğine yönelik ABD'nin eleştirilerine tepki gösterdi.

15.02.2021-09:41 - (Son Güncelleme: 15.02.2021-09:41) Çin, ABD'nin DSÖ Heyetinden Bilgi Gizlendiğine İlişkin Eleştirilerine Tepki Gösterdi

Çin'in Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin koronavirüs konusunda uluslararası iş birliğine zarar verdiği ve Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) destekleyen diğer ülkelerle birlikte örgütü suçladığı belirtildi.

Açıklamada, ‘Çin, ABD'nin ciddi, samimi, şeffaf bir tutum sergileyeceğini ve sorumluluğunu üstleneceğini, DSÖ'yü destekleyeceğini umuyor’ dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan açıklamasında, ABD'nin koronavirüsün kökeninin araştırılması süreci hakkında ‘derin endişeler taşıdığını’ söyleyerek, ‘Bu raporun bağımsız olması ve uzman bulgularının Çin hükümetinin müdahalesi veya değişikliğine uğramaması zorunludur’ dedi.

DSÖ heyetinin Avustralyalı ve Danimarkalı üyeleri, Çin'in salgının nasıl ve ne zaman yayılmaya başladığını belirlemeleri için yardımcı olabilecek ‘ilk vakalara ait ham bilgileri vermediğini’ öne sürmüştü.

Çin'in verileri paylaşma konusundaki isteksizliği, çok sayıda ülke ve bilim insanının, Çin'in salgının kökenlerini araştırmaya yönelik yaklaşımında şeffaflık eksikliği yorumlarına yol açmıştı

ÇİN, SORUŞTURMA ÇAĞRILARINI GERİ ÇEVİRMİŞTİ

Çin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin Nisan 2020 tarihinde DSÖ'ye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Uluslararası baskıların artmasından sonra ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve araştırmacılarının oluşturduğu heyet, ilk olarak ocak ayının başında Çin'e gitmiş fakat Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alınmadığı uyarısını yapmasından sonra geri dönmek zorunda kalmıştı.

İzinlerin alınmasından sonra 14 Ocak tarihinde özel uçakla kente gelen heyet 14 gün karantinada tutulmuş, bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılarla bilgi paylaşımında bulunulmuştu.

Heyet, 29 Ocak tarihinde başlanılan saha çalışmalarında, ilk vakaların görülmeye başladığı Vuhan kentindeki deniz ürünleri gıda pazarının haricinde Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Vuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemelerde bulunmuştu.

KOVID-19, İLK KEZ VUHAN'DAKİ GIDA PAZARINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Tüm dünya, koronavirüs salgınından ilk kez Çin'in Hubey eyaletine bağlı olan Vuhan kentinde 31 Aralık 2019 tarihinde ‘kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının’ ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmesinin ardından haberdar olmuştu.

Hastalık, ilk kez Vuhan'da bulunan deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, nedeni anlaşılamayan ‘solunum rahatsızlığı’ şikayetiyle 17 Kasım tarihinde ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına neden olan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu düşünülen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün neden olduğu anlaşılmıştı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal