Cari usül nedir, değerlendirme oranı nasıl yapılır? Cari usül atamaları ve ÖYP arasındaki fark

Üniversitelerde araştırma görevlileri için yıllardır kullanılan yönteme cari usül adı verilir. Günlük hayatta çok fazla kullanılmayan bu terimin kelime anlamı, hangi işlevde kullanıldığı oldukça fazla merak edilmektedir. Bu yazımızda ise cari usül işleminin detayları ile birlikte atama işlemlerinin nasıl yapıldığına ve aynı zamanda ÖYP ile arasındaki farkı anlattık..

17.06.2022-00:09 - (Son Güncelleme: 17.06.2022-00:09) Cari usül nedir, değerlendirme oranı nasıl yapılır? Cari usül atamaları ve ÖYP arasındaki fark

Cari usül, üniversitelerin uzun yıllardır akademik personel alımı işlemleri sırasında kullandığı bir yöntem olarak bilinir. Atama işlemleri başlatılmadan ilk olarak kadro isteği Yüksek Öğretim kurumu'na (YÖK) bildirilir ve YÖK tarafından onaylanan istek akademik kadro ilanları bölümünde ilan olarak yayınlanır. İlanın 15 gün süre boyunca yayınlanması sonrasında ise ilana başvuru yapmak isteyen adaylar elden veya posta yoluyla başvurularını gerçekleştirir.

Cari usül atama işlemleri

Cari usül nedir, değerlendirme oranı nasıl yapılır

Üniversitelerde akademik personel başvuru süre cari usül atama işlemlerinde YÖK'ün onayıyla yayınlanan ilanda uygun ilan sayfaları, istenilen şartlar ve tarihler açık bir şekilde belirtilir. İlanın detayları ise şöyledir:

Duyuru başlama tarihi;

YÖK tarafından onaylanan ilanın yayına girdiği tarihtir. Akademik kadro ilanlarının yer aldığı sayfalarda ilanlar her gece saat 00:00’da yeniden güncellenir. Örneğin, duyuru başlama tarihi 10 Kasım olarak belirlenen ilanın 9 Kasım gecesi saat 23:59’dan 1 dakika sonrasında akademik kadro ilanlarının sayfasında görülür.

Son başvuru tarihi;

Yayında olan ilanın yayından kalkacağını gösteren tarihtir. Posta yoluyla yapılan başvurularda ilanda yer alan son başvuru tarihi öncesinde evrakların teslim edildiğinden emin olunması gerekir. Aksi bir durumda başvuru geçersiz sayılır.

Ön değerlendirme tarihi;

Ön değerlendirme tarihi sürecinde başvuru yapılan ilanda bulunan kadro için mülakat ve bilim sınavına çağırılacak olan adaylar açıklanır. Ön değerlendirmede ayrıca ilanda yer alan kadro sayısının 10 katına kadar adayın bilim sınavına çağırıldığı da belirtilir.

Giriş sınav tarihi;

Bu tarih öncesi alım sayısının 10 katına kadar olan aday mülakata ve aynı zamanda düzeneenen bilim sınavına katılım gösterir. Sınavın yapılacağı yer ön değerlendirme sonuçları ile birlikte açıklanır.

Sonuç açıklanma tarihi;

Belirenmiş olan tarihte kadroya kimin getirileceği açıklanır. Açıklamayla birlikte kayıt esnasında kadroya alınan kişide istenecek olan evrakların ne olacağı da yazar.

Cari usül arama ile ÖYP arasındaki fark

Cari usül yöntemiyle olan atamalarda belirlenmiş olan programa; yüzde 60 ales, yüzde 40 dil puanı çerçevesinde sıralama gerçekleştirilir ve kadro sayısının 4 katına kadar aday bu sıralamaya dahil edilir. Başvuru şartı minimum olarak 70 ales ve 50 yabancı dil olmak zorundadır. Sıralamaya girilmesi halinde mesleki bilim sınavı gerçekleştirilir. Bazı yerler sadece yaparlar. Daha sonra ise yüzde 30 ales, yüzde 30 bilim sınav puanı, yüzde 30 lisans ortalaması ile birlikte yüzde 10 yabancı dil puan ortalaması alınır ve ortaya çıkan puana göre 1. olan kişi asil kadroya 2. olan kişi yedeklerden kadroya girmeye hak kazanır.

ÖYP usülünde ise yüzde 40 ales, yüzde 35 lisans ortalama, yüzde 15 var ise yabancı dil puan ortalamaları alınır ve ÖYP puanı oluşturulur. Merkezi bir yerleştirme sistemi olmasında dolayı belirlenen bölümler için kontenjan kadrosu açılır başvuru yapanlardan en yüksel puana sahip olan açık olan kadroya yerleşir.

YORUM YAZ..
Modal