31.10.2024-16:13 (Son Güncelleme:31.10.2024-16:13)

Sedef Atölyesi: Kültürel Mirasın Geleceğe Taşınması

Sedef Atölyesi, tarihi eserlerin restorasyonu ile kültürel mirası geleceğe taşıyor.

Sedef Atölyesi ve Kültürel Mirasa Katkısı

Milli Saraylar'a bağlı Sedef Atölyesi, kasır, köşk ve müze eserlerini restore ederek tarihi mirası geleceğe taşıyor.

Restorasyon Süreci

Atölye, Yıldız Sarayı Şale Köşkü içerisinde yer almakta ve eskiya eserlerin özgünlük prensibi gözetilerek iyileştirilmesini sağlıyor.

Sedef Atölyesi Sorumlusu Cemalettin Ünal, şunları ifade etti: "Topkapı Sarayı'ndan gelen Harem Kapısı ve Abdülhamid Han'a ait taht üzerinde çalışıyoruz. Kumanda ettiğimiz restorasyonlar genelde barok tarzı eserler üzerine yoğunlaşıyor."

Restorasyonda Kullanılan Malzemeler

Ünal, restorasyonlarda organik malzemelerin kullanıldığını vurgulayarak, "Sedef, pelesenk, abanoz gibi doğal malzemelerle çalışıyoruz. Malzeme seçimi yapılırken israfa yer verilmemekte." dedi.

Cemalettin Ünal'ın Deneyimi

45 yıllık restorasyon deneyimi olan Ünal, "32 yıldır Milli Saraylar'da çalışıyorum, bu süreçte birçok önemli eseri restore ettim ve her biriyle gurur duyuyorum." diyerek, eserlere duyduğu saygıyı dile getirdi.

Tarihle Temas ve Mutluluk

Ünal, tarihle iç içe çalışmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek, geçmişe dokunmanın verdiği hazdan bahsetti. "Bu nadir eserlerle çalışıyor olmak beni onurlandırıyor, gelecek nesillerin de bunları görmesini sağlamak ayrı bir mutluluk."

Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 32 restorasyon ve konservasyon atölyelerinden biri olan Sedef Atölyesi'nde kasır, köşk ve müze eserleri, ustalıkla eski ışıltısına kavuşturuluyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr