Sakın Gitmeyin Felaket Kapıda!
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde geçen sene yağan yağışların etkisiyle çöken toprak fay hattını ortaya çıkardı.
Manisa’da 18 Ekim tarihinde meydana gelen sağanak yağışta fayın hattının üstündeki toprak çöktü. Çöküntüden sonra oluşan geniş oyuğa GPS sistemi kuruldu. Sistemle beraber fayın hareketleri dikkatle takip ediliyor. Afete maruz bölge ilan edilen alan ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir çarpıcı açıklamalar yaptı.
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde, geçen yıl 18 Ekim’de gerçekleşen sağanak yağışın neden olduğu selin ardından fay hattı üzerinde büyük yarık ve çukurlar oluştu. Fay hattı üzerine GPS takip sistemi kuran uzmanlar, fayın yılda 10 santimetre hareket ettiğini tespit ederken, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Hareket sürekli var, yıkıcı deprem yok” açıklamasını yaptı. Sarıgöl’de geçen yıl 18 Ekim’de etkili olan şiddetli yağış sele neden oldu. Hareketli fay hattına giren binlerce metreküp yağmur suyu, fay hattı üzerinde bulunan üzüm bağlarında büyük çukur ve yarıkların oluşmasına neden oldu.
ALAN AFETE MARUZ BÖLGE İLAN EDİLDİ
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Sarıgöl’de, 1969 Alaşehir depreminden sonra, bir yüzey kırığı gelişti. Bu yüzey kırığının bir tarafı, o günden bugüne çok küçük hareketlerle sürekli olarak yılda 10 santimetre yükselirken, diğer tarafı ise alçalıyor. Burası 1990’lı yıllarda yerleşime uygun olmayan alan olarak sınıflandırıldı. Tampon bölge çizilerek, afete maruz bölge ilan edildi. Bu hattın üzerinde 100’e yakın bina var."
"Sarıgöl fayı şehri boydan boya kesen bir fay. Sarıgöl'de fay boyunca yerleşmiş durumda. O hat üzerinde Kırkağaç'ta olduğu gibi 50- 75 metrelik bir alan afete maruz alan ilan edilmiş durumda. O bölgede olan binalar yavaş yavaş yıkılıyor ve yerine artık bina yapılmıyor. Sadece park ve bahçe yapılıyor."