Osmanlı'da askeri olarak tayyare bölükleri bulunmaktaydı. Kara ve deniz kuvvetlerinin bulunması gibi tayyare bölükleri de bulunmaktaydı. Osmanlı’daki askeri havacılık 1909 yılının Haziran ayına kadar dayanmaktadır. Aslında Evrensev olarak tanınan Yüzbaşı Fesa Bey ve Yusuf Kenan Bey 1911 yılında ilk olarak Fransa’ya uçuş dersleri almak için gönderilmesi göz önünde bulundurularak Osmanlı askeri havacılığın 1911’lerden başladığı da söylenebilmektedir. “Osmanlıda uçak var mıydı” sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir. Bu sebeple günümüzde 2011 yılında 100 yıl olması itibariyle Türk Hava Kuvvetleri tarafından Askeri Havacılık için 100. Yıl kutlaması yapılmıştır.
Osmanlı'da Askeri Havacılık Nasıl Başladı
“Osmanlı'da uçak var mıydı” sorusunun cevabını açıklarken, havacılığın Osmanlıda nasıl başladığını da incelemek gerekir. Osmanlı devleti yılların tecrübesi ile savaşlarda hava desteğinin ne kadar önemli olduğunu çok kez görmüştür. Bu sebeple Osmanlı devleti askeri olarak kullanılacak şekilde hava desteğini oluşturmak istemiştir. Bu sebeple eğitim için yurt dışına gönderilen subaylar 21 Şubat 1912’de Fesa Bey ve Yusuf Kenan Bey uçuş eğitimlerini tamamlayıp diplomalarını alarak ülkeye döndüler. B sırada Süreyya Limen tarafından Havacılık Komisyonu kuruldu. Havacılık komisyonu Harbiye nazırlığına bağlı olarak görev yapacaktı.
Bunun sonrasında 1911 yılında Trablusgarp Savaşı aniden başladı ve dünyanın ilk hava harekâtı bu savaşta İtalya tarafından yapıldı. Keşif ve bombalama amaçlı getirilen uçaklar İtalya tarafından kullanıldı ve Osmanlı devleti bu savaş içerisinde hiç uçak ya da balon gibi bir araç kullanamadı. Fakat sonrasında “Osmanlı Devletinde uçak var mıydı” sorusunun cevabı olarak, Osmanlı Devleti Balkan Savaşlarında ilk kez uçak kullandı ve Deperdussin, Bleriot, Harlan ve Mars gibi uçaklar ile oldukça efektif bir şekilde tayyare birlikleri görev yapmıştır.
Balkan savaşlarındaki olumsuz sonun ardından Osmanlı Havacılığının diğer ülkelerce tanınması amacıyla Enver Paşa iki uçaktan oluşan filoyu Kahire’ye gönderdi. Bleriot marka uçağa Muavenet-i Milliye, Deperdussine markalı olan uçağa ise Prens Celaleddin ismi verilmiş ve İstanbul’dan bu iki uçak hareket etmiştir. Birçok şehir üzerinden geçen bu uçaklar 2515 kmlik uçuş yapmışlardır ve bu uçuş 25 saat sürmüştür.
Birini Dünya Savaşına Osmanlı Hava Kuvvetleri
Birinci dünya savaşında Almanya müttefikimizdi. Almanya’dan gizli olarak savaş uçakları getirtilmişti ve bu gizlice getirilen uçaklar savaşta kullanıldı. Savaş süresince yetersiz kaynaklarımızdan dolayı kısıtlı olarak uçuşlar yapılsa da yine de etkin bir şekilde bu uçaklar kullanıldı. Birinci dünya savaşı dört yıl sonunda bitince Tayyare Bölükleri de dağıtıldı. Kurtuluş Savaşına hazırlıklar yapıldığı esnada bu uçaklar tamir edilmeye çalışıldı. Sonrasında İtalya’dan Spad 13 tipi uçak satın alındı ve yeniden askeri hava birlikleri oluşturulmaya başlandı.