DHMİ ve TÜBİTAK'ın ortaklaşa yürüttüğü ilk yerli ve milli gözetim projesinde bitime yaklaşıldı. Proje sayesinde Türk hava sahası yerli ve milli imkânlarla izlenecek aynı zamanda yabancı firmalara ödenen paradan da tasarruf sağlanacak.
Yerli üretimlerine devam eden Türkiye, ilk yerli yaklaşma radar sistemi Milli Gözetim Radarı'na kavuşmak üzere. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK'ın ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında geliştirilen Milli Gözetim Radarı'nın Gaziantep Havalimanındaki saha çalışmaları tamamlandı. Daha önceden radar sistemlerini yurt dışından alan Türkiye, Milli Gözetim Radarı'nı daha ucuza üreterek önemli bir tasarruf yaptı.
Milli Gözetim Radarı, süreklilik testlerinin tamamlanmasının ardından hizmete girecek. Ayıca bu sistem, Türkiye'nin ilk yerli ve milli Primary Surveillance Radar sistemi olarak öne çıkarak, hava trafiği kontrolünde birincil ve ikincil gözetim fonksiyonlarını sağlıyor.
Kablosundan vidasına kadar bütün parçaları yerli üretim olan radarın çalışmalarında onlarca Türk mühendis yer aldı. Türk mühendisler aynı zamanda sistem için yerli ve milli bir yazılım geliştirdi. Bu sayede bir alanda daha Türkiye'yi dışa bağımlı olmaktan kurtardılar. Türk hava sahalarını 7 gün 24 saat takip edecek olan Milli Gözetim Radarı'nın 112 kilometre menzili bulunuyor. Projenin tamamlanmasının ardından stratejik konumlara yerleştirecek radarlar, Türk hava sahasının tamamını izleyecek.
Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü'nün tavsiyelerine uygun olarak imal edilen Milli Gözetim Radarı, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu'nun tüm şartlarını da karşılıyor. Ayrıca, >Aynı proje kapsamında yine yerli imkanlarla geliştirilen SSR MODE-S sisteminin entegrasyonu da sürüyor.