13.06.2020-13:15 (Son Güncelleme:13.06.2020-13:14)

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

İstanbul, Dünya ülkelerindeki insanlar tarafından tanınan, Türkiye’nin eski tarihi ve zengin kültürü olan kentidir. İstanbul’un en önemli tarihi eserleri hangileridir? İstanbul’da gezilecek tarihi yerler nerelerdir?

İstanbul, Dünya ülkelerindeki insanlar tarafından tanınan, Türkiye’nin eski tarihi ve zengin kültürü olan kentidir.

İstanbul’un en önemli tarihi eserleri hangileridir? İstanbul’da gezilecek tarihi yerler nerelerdir?

İstanbul’da gezilecek tarihi yerler ve en bilinen tarihi eserleri hangileridir?

Bunlardan en bilinenleri: Topkapı Sarayı, Aya İrini, Ayasofya, Beyazıt Meydanı, Hipodrom ve Çevresi, Sultanahmet Camisi, Süleymaniye Camisi, Yerebatan Sarnıcı, Mısır Çarşısı, Kapalı Çarşı, Yeni Cami, Galata Kulesi, Dolmabahçe Sarayı’dır.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un alınışından sonra inşa edildi. Osmanlı padişahları, 400 yıl kadar bu sarayı kullandılar. Saray, bir kerede planlanarak yapılmadı. İhtiyaç duyuldukça, saraya eklemeler yapıldı. Sürekli, değişen, büyüyen ve yapıldığı zamanın etkilerini taşıyan bir yapıdır. En son kullanan Osmanlı padişahı, Sultan Abdülmecit’tir. Sultan Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’na taşınmasıyla, terk edilmiş ve bakımsız kalmıştır. Cumhuriyet kurulduktan sonra onarılmış ve müze haline çevrilmiştir.

Topkapı sarayı Dünyanın doğusu ve batısında görülen saray özelliklerine benzemez. Kendine has özellikleri vardır. Hiç yüksek yapısı yoktur. Yatay, yaygın bir saraydır. Sarayın içinde çok güzel minyatür ve ciniler bulunmaktadır. Sarayın içine Bab-ı Hümayun’dan girilmektedir. Burada idam edilen insanların, başları sergilenmiştir. Saray bahçesinin içinde yer alan lll.Ahmet Çeşmesi, çok güzeldir. İstanbul’un en güzel çeşmesidir.

Aya İrini

Ayairini, çok iyi bir akustiğe sahiptir. Bu nedenle son zamanlarda, çeşitli sanat etkinliklerine sahne olmaktadır. Özellikle İstanbul Festivali’nde çok önemli konserler düzenlenmektedir. Ayairini, 6. Yüzyılda inşa edilmiştir.

Ayasofya

Ayasofya, İmparator İustinianos tarafından MS. 532-537 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Matematikçi Anthemius ve mimar İsidoros tarafından yapılmıştır. Yapıldığı dönemde dünyanın en büyük kilisesiydi. Günümüze kadar, Ayasofya’dan büyük sadece üç kilise yapılabilmiştir. Ayasofya’nın mimari özellikleri Mimar Sinan’ı çok etkilemiş, Mimar Sinan, bu etkiye çok önemli, kendine has eserler inşa etmiştir. Osmanlının İstanbul’u almasıyla camiye çevrilmiş ve çevresine dört minare eklenmiştir. Ayasofya’ya İmparator Kapısı’ndan girilmektedir.

Beyazıt Meydanı

Beyazıt Meydanı, Bizans İmparatorluğu zamanında Forum Tauri denen bir meydandı. Günümüz tarihine kadar sayısız şekilde değişikliğe uğramıştır. Beyazıt Meydanında, tarihi görkemli kapısıyla İstanbul Üniversitesi ve pek çok tarihi özelliği olan mekan görülebilir. Beyazıt Meydan’ına açılan İstanbul Üniversitesi bahçesi içinde 1828’de yapılan ve tarihsel olarak İstanbul’un yangın gözetleme kulesi olan Beyazıt kulesi bulunmaktadır.

Beyazıt Camisi

Beyazıt Camisi, Osmanlı mimarisinin önemli eserlerindendir. Caminin külliyesinin bir bölümü Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Hipodrom ve Çevresi

480x117 metre büyüklüğündeki Hipodrom, yüz bin kişi almaktadır. Osmanlılardan önce spor ve eğlence alanı olan Hipodrom, Osmanlılardan sonra cirit oynanan bir alan olarak kullanılmıştır.

Sultanahmet Camisi

İstanbul Boğazı’ndan görülen Sultanahmet Camisi, İstanbul’un silüetini oluşturan en görkemli yapıdır. Sultanahmet Camisi 1609-1616 tarihleri arasında Osmanlı padişahı I.Ahmet tarafından inşa ettirilmiştir. Mimar Mehmet Ağa, inşa etmiştir. Çok güzel İznik çinileriyle süslenmiştir. Mavi renkli çinileri nedeniyle, Sultanahmet Camisi’ne Mavi Cami de denilmektedir. Dünya’daki altı minareli tek camidir. Camiye Hipodrom Meydan’ı tarafından girilmektedir.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, Bizans ve Roma dönemlerinde, kuşatma altında olan kentin su ihtiyacını depolamak için yaptırılmıştır. Yerebatan Sarnıcı, 140x70 metre boyutlarında bir su deposuydu. Bazilika Sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, 1990’lı yıllarda temizlenmiş ve ışıklandırılmıştır.

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, eskiden Mısır’dan getirilen ürünlerin özellikle baharatların satıldığı bir çarşıymış. Günümüzde de daha çok baharatçı dükkanların yer aldığı bir çarşısı olarak kullanılmaktadır. Osmanlı zamanından beri çarşı olarak kullanılan Mısır Çarşısı gibi o bölgedeki çarşılarda dolaşmak, tarihe yolculuk gibidir.

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Kapalı Çarşı’nın içinde 4000 kadar dükkan, iş hanı, lokanta, atölye bulunmaktadır. Kapalı Çarşı’yı dolaşmak saatlerce zaman alır. İlk kez Kapalı Çarşı’yı gezenler için oldukça zordur. Karışıklığı nedeniyle, kaybolmak mümkündür. Kapalı Çarşı’nın, birçok giriş-çıkış kapısı vardır. Mahmutpaşa Çarşısı’na açılan kapısı, bunlardan biridir.

Yeni Cami

Yeni Cami, Eminönü’nde bulunmaktadır. Yan bitişiğinde Hünkar Kasrı bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın öğrencisi Dalgıç Ahmet Çavuş, tarafından başlanmış elli yıl kadar zaman sonra 1663’te Mustafa Ağa tarafından tamamlanmıştır.

Süleymaniye Camisi

Süleymaniye Camisi,1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Süleymaniye Camisi, dünyanın en büyük tarihi yapılarından biridir. Süleymaniye Camisi Külliyesi içinde Süleymaniye Kütüphanesi bulunmaktadır. Tarihi araştırmalar yapabilmek için çok önemli bir tarihi arşive sahiptir.

Bahçesinde Kanuni Sultan Süleyman ve bazı padişahların türbesi bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın türbesi de bu bahçededir.

Tekfur Sarayı

Blakherna Sarayı’ndan günümüze ulaşmış Tekfur Sarayı’nın üç katı varmış. Tekfur Sarayı’nın çatısı çökmüş durumdadır.

Osmanlı Döneminde Tekfur Sarayı farklı amaçlar için kullanılmıştır. Önceleri fillerin bakıldığı Tekfur Sarayı, daha sonra çini imalathanesi gibi değişik amaçlar için kullanılmıştır.

Kariye Müzesi

Tarihsel olarak kilise olarak kullanılmış Kariye Müzesi, yapıldığı zaman sur dışında kaldığı için Kahora-Kırda adı verilmiştir. 11. Yüzyıldan kalmadır. 14. Yüzyıldan kalma frenskleri ve mozaikleriyle ünlüdür.

Galata Kulesi

Galata Kulesi, 1348 tarihinde Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Cenevizlilerin bölgede yaşadığı dönemde adı, İsa Kalesi’ydi. Osmanlı döneminde gözetleme kulesi ve açık cezaevi gibi özelliklerde kullanılmıştır.

Hazerfen Çelebi, kanat takıp, atlayarak uçmak denemesini Galata Kulesi’nden yapmıştır.

Dolmabahçe Sarayı

1853 yılında tamamlanan Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı’nın sadeliğinden dan sonra lüks özellikler taşır. Ermeni Balyan ailesinin yaptığı bir saraydır. Dolmabahçe Sarayı, saat kulesi ve bir külliyeyi içinde barındırır. Saray döneminin tarihini yansıtması açısından önemlidir. Atatürk, yaşamının son dönemlerinde buraya yerleşmiş ve burada yaşama gözlerini yummuştur.

Kız Kulesi

Kızkulesi, İstanbul’un simgesidir.

İstanbul’un tarihi yerleri sayılamayacak kadar çoktur. Yıllarca İstanbul’da yaşayan bir insan bile kolay öğrenememektedir. Kentin her tarafı, tarih kaynamaktadır. Örneğin: son yıllarda kentin altında bile dehlizler, tüneller bile bulunmaktadır. İstanbul’un tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. İstanbul büyük uygarlıkların beşiği olmuştur. Bu nedenle İstanbul’un tarihi yerlerini öğrenmek isteyen kişinin çok zaman ayırması gerekir

Haber365
bilgi@haber365.com.tr