23.04.2022-04:22 (Son Güncelleme:23.04.2022-04:22)

Gecikmiş vergi borçları nasıl ödenir? Gecikmiş vergi borcu yapılandırma ve ödeme yöntemleri

Ekonomik sıkıntılar, erişim sıkıntısı ve daha pek çok nedenle vergi borçlarınızın vadesi geçmiş olabilir. Peki gecikmiş vergi borçları nasıl ödenir? İşte vergi borcu ödeme yöntemlerine dair bilmeniz gerekenler.

Vergi ödemelerinizin vadesi çeşitli nedenlerle geçmiş olabilir. Bu süreçte vergi borcu yapılandırma işlemlerini tamamlayanların gündeminde şüphesiz gecikmiş vergi borçlarının nasıl ve nereye ödeneceği söz konusu olabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bazı dönemlerde vadesi geçen borçların yapılandırılmasına dair bazı kararlar alabiliyor.

Vadesi geçmiş vergi borçları nasıl ödenir?

Vatandaşlar, vadesi geçen vergi borçlarını ya da kesintileri karşılayacak tutara kadar olan kısımları için ödeme emri düzenlemek suretiyle ödemelerini gerçekleştirebilmektedir. Bu süreçte gecikmiş borç ödemleri elektronik ortamdan yürütülür ve ödemelere dair usuller Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Bakanlık, tebliğ kapsamındaki işlemlerde kamu idareleri ya da çeşitli ödeme yöntemlerini belirleme noktasında da yetkili olmaktadır.

Gecikmiş vergi borcu e-Devlet’ten ödenebilir mi?

Vergi borcu bulunan kişiler günümüzde GİB ya da e-Devlet’e giriş yaparak ödemelerini gerçekleştirebiliyor. Vatandaşlar borç sorgulamalarını tamamlamalarını müteakip her iki sistemde de kayıtlı borçlarını ödeyebilir.

Ödemeleri gerçekleştirebileceğiniz bir diğer sayfa ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesi web sayfasıdır. Dilerseniz GİB mobil uygulamasından da anlaşmalı bankaların bankacılık hizmetleriyle borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

Gecikmiş vergi borçları nereye ödenir?

Vergi borçlarınız vadesi geçmiş veya geçmemiş olsun e-Devlet’ten, bankaların mobil ve internet bankacılığı hizmetleriyle, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödenebiliyor. Dilerseniz dijital bankacılık hizmetlerinden de gerekli ödemeleri sağlayabilirsiniz. Vergi borçlarını sorunsuz bir şekilde ödeyebilmek için anlaşmalı bankaları da bilmekte fayda var. Buna göre ödemeleri sorunsuz bir şekilde tamamlayabileceğiniz bankalar;

T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

Türk Ekonomi Bankası A.Ş.

Akbank T.A.Ş.

Şekerbank T.A.Ş.

Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

Türkiye İş Bankası A.Ş.

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

ING Bank A.Ş.

QNB Finansbank A.Ş.

HSBC Bank A.Ş.

Alternatifbank A.Ş.

Denizbank A.Ş.

Aktif Yatırım Bankası A.Ş.

Odea Bank A.Ş.

Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.

Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.

Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr