Çiftçilere Mazot ve Gübre Desteği Başladı!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan bilgilere göre mazot ve gübre parası bugünden itibaren çiftçiye verilecek.
Bakan Pakdemirli, çiftçilere yönelik mazot ve gübre desteğine hakkında açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, ''Mazot ve gübre desteğini yarın itibarıyla 81 ilde 2 milyon 103 bin 884 çiftçimize ödüyor olacağız. Destek miktarımız 4 milyar 79 milyon 656 bin 503 lira.'' dedi. Destek ödemelerinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarına göre yapılacağını söyleyen Pakdemirli, ''TC kimlik numarasının son hanesi 6 ve 8 olanlar veya vergi kimlik numarasının son hanesi 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9 olanlara, yarın saat 18.00’den sonra, kimlik numarası veya vergi kimlik numarasının son hanesi 4 olanlar 2 Nisan saat 18.00’den sonra, kimlik ve vergi kimlik numarasının son hanesi 0 ve 2 olanlar 9 Nisan saat 18.00’den sonra ödemelerini alacaklar.'' ifadelerini kullandı.
TARIMSAL DESTEK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Tarımsal destek almak isteyen vatandaşların Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olması gereklidir. >Eğer kayıt var ise destekten faydalanmak için dilekçe yazmalı ve Tarım İl veya İlçe Müdürlükleri’ne teslim edilmesi gereklidir. Teslim işlemi yapıldıktan sonra bir süre beklenmelidir. Yapılan incelemelerin ardından başvuru onaylandığı takdirde destek ödemesi almaya hak kazanılıyor. Bu ödemeler banka hesaplarına yatırılıyor. Destek ödemeleri, güncel mazot fiyatlarının yüze ellisi tutarında oluyor. Destekleme için verilen yardım ödemesi ile çiftçilerin daha aktif olarak faaliyet göstermesi hedefleniyor. Bununla birlikte tarımsal destekleme alabilmek için bazı şartların taşınması gerekiyor. Bu şartlar;
Çiftçi kayıt sistemine kayıt olunmalıdır. Bakanlık tarafından belirlenen tarihte dilekçe ile başvurmak gerekmektedir. Gübre desteği başvurusu yapabilmek için en az 1 dekar alana sahip olunması gerekmektedir. 50 dekardan fazla araziye sahip olanların toprak analizi yaptırmaları gerekmektedir. Toprak analizi yaptırmayan çiftçilerimiz sadece mazot desteği alabilecek ve gübre desteklerinden yararlanamayacaktır. Bunu bir örnek ile anlatalım. Örneğin 132 dekar araziye sahipsiniz. Bu alan için üç toprak analizi yaptırmanız gerekiyor. Çünkü her 50 dekar için 1 analiz şartı var. Şayet iki adet analiz yaptırır ve kalan 32 dekar için analiz yaptırmazsanız sadece 100 dekar için gübre desteği alırsınız. 32 dekar için sadece mazot desteği alınabilir. Destekleme kapsamında mazotun 100 TL’ lik mazotun 50 TL’ si devlet tarafından karşılanacak. Ektiğiniz ürünün coğrafi koşullara uygunluğunun tespit edilmesi gerekiyor.