Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Polis Akademisi Başkanlığı mahalle bekçileriyle ilgili olarak bir rapor hazırladı. "Güvenliğin Kurumsal Yönetiminde Destekleyici Polislik - Bekçilik Örneği" adlı raporda, "Mahalle bekçisi unvanının görev ve yetkilerini tam olarak yansıtmadığını belirten bekçilerin 'mahalle polisi, mahalle muhafızı, koruma polisi veya polis yardımcısı' gibi unvanlar kullanmak istediği." belirtildi.
Öte yandan raporda bekçi sayısının 30 bine yaklaştığı belirtilirken, "20'li yaşlardaki gençlerin bekçilere karşı olumsuz denebilecek duygu ve düşünceler beslediği." ifadesi yer aldı. Gençlerin bekçilere karşı zorluk çıkartabileceği belirtilen raporda, "Orta yaş grubundaki vatandaşlarda görülen nostaljik ve olumlu duygulara, bekçilik uygulamasını bizzat deneyimleme ve görme fırsatını bulamamış gençlerde rastlanmaması normal karşılanabilecek bir durumdur." denildi.
"FARKINDALIK DÜZEYİ ARTIRILABİLİR"
Öte yandan raporda bekçilerin motorlu araçlarının olmaması nedeniyle zorluklar yaşadığı belirtildi ve "Örneğin bekçilerin, gece saatlerinde aracında yüksek sesle müzik dinleyerek mahalle sakinlerinin huzurunu bozan birisine Kabahatler Kanunu hükmünce işlem yapma yetkileri bulunmamaktadır. Bunu çözüme kavuşturmak için bekçilere polisin yetkisi dâhilinde olan idari yaptırım tutanağı düzenleme yetkisi verilebilir." ifadeleri yer aldı.
GBT sorgulamasına da değinilen raporda, "Bekçiler, GBT sorgusu yapmaya yetkileri olmadığını ve kendilerinin gidip polisin gelmesini söyleyenlerle karşılaşabilmektedir. Bu yüzden çeşitli yöntemlerle farkındalık düzeyi artırılabilir." denildi.